HET LOOKS, MOOIE VERHALEN, NOG MEER PASSIE

HET BEGIN
Als de passie alles kruidt
Voorjaar 2014. Nog voor de eerste bloesems verschijnen, bloeit er plots iets moois in ‘t Looks. Het oog valt op een pand in de Ros Beiaardstraat. Te koop. Wilde plannen en veel ideeën. De ideale stek voor een café? Of straffer nog: waarom geen café-bistro? Het café-bistroduo Jan-Anja gaat er volop voor. Met een diploma kokschool op zak heeft de keuken voor Anja nog weinig geheimen. De eerste stappen achter het fornuis dateren van 2010.

Na veel plannen, afbreken en terug opbouwen zwaaien de deuren net voor de zomer van 2015 open. Sindsdien deelt Anja haar onze passie voor lekkere, pure dingen met iedereen die langskomt. De gelukkige en tevreden gezichten van wie huiswaarts keert. Daar doen we het voor.

Ondertussen heeft Jan een nieuwe uitdaging gevonden. Maar Anja’s uitdaging staat nog steeds overeind: elke klant verrassen met een bord vol lekkers.

DE BUREN
Als de wijk het verhaal schrijft
Wijk ‘t Looks is de op één na oudste wijk in Lier. In 1828 koopt de stad het grondgebied van de wijk om er een ‘moderne’ woonwijk te bouwen. Geen kluwen van bochtige, kleine straatjes, maar een dambordpatroon. ‘t Looks wordt een echte volksbuurt. Arm maar boordevol leven. Voddenrapers, palingvissers, leurders en arbeiders wonen er in kleine huisjes. Vandaag staan er nog meer dan 400.

De wijk dankt haar naam aan het woord beloken. Dat staat voor afsluiting, gesloten of verborgen. Hier kan het verwijzen naar het ontstaan van de wijk als besloten tuin van het Sionklooster of naar het bleken van linnen in de zon in diezelfde tuin.

Jong en oud, verschillende nationaliteiten en culturen. Ze leven nu samen in een wijk die haar authentieke karakter als volksbuurt koestert. Buurtwerking Het Looks, opgericht in 2009 bij de heraanleg van de wijk, speelt daarin een actieve rol. Bruisende feestjes, een compostsite, ruilkastjes en vooral veel lokaal talent maken van ’t Looks een wijk waar je komt en nooit meer weg wilt. Elke zondag om 11.30 uur verzamelen de buurtbewoners in café-bistro Het Looks voor het ‘halvertwaalverke’.

Ooit telt ’t Looks tientallen cafés. Midden jaren ’90 sluit het laatste café, de Prins Cardinael, zijn deuren. Het einde van een tijdperk. Maar de oude wijktraditie van genieten en vieren is gelukkig teruggekeerd naar de wijk.

Café-bistro Het Looks is blij zich te mogen inschrijven in deze traditie.

HET GEBOUW
Als de stenen niet op de maag liggen
Tot begin jaren ‘60 was dit gebouw van brouwerij Chevalier-Marin. De paarden leverden de vaten. Op de binnenkoer herken je nog de oude paardenstallen. Het was hoog tijd om nieuw leven in de brouwerij te brengen. Architect Daniela Verwilt ging de uitdaging aan. Ze tekent en hertekent tot het plaatje klopt.

Ook de keuken herbergt een verhaal. Jonas en Fee halen in 2015 de derde plaats in de VTM-serie Mijn pop-uprestaurant. Daarna verhuist hun keuken van Aalst naar Lier.

Nog voor je binnenstapt, sta je al in het interieur. Aam Solleveld, Nederlands kunstenares, maakt het gevelkunstwerk: een lijnentekening uit staal. Schuif je stoel bij. Het licht is al aan.

ETEN EN DRINKEN
Als van hier, klein en puur de eerste woordjes zijn
Gezellig iets drinken, rustig een krant lezen, bijkletsen onder vrienden en een hapje eten. ’t Is altijd fijner in een inspirerende omgeving. In café-bistro Het Looks gaan we graag op zoek naar de kleine dingen die daartoe bijdragen.

In je glas bijvoorbeeld. Zin in een waterke? Net als het pintje komt het bij ons uit de tap. Puur en lekker water in je glas. Drinkwater als basis. Gefilterd en gekoeld. Ook met prik.

Liever bier? Onze zoektocht naar een kleine authentieke brouwerij strandde bij een West-Vlaamse familiebrouwerij. De bieren Omer Vander Ghinste kleuren mee de bierkaart. De Bockorpils is voor velen de beste pils van ‘t land. Ook op vat heel wat van Vander Ghinste. Samen met een klassieker. De Gouden Carolus van brouwerij Het Anker. De wisseltap wijzigt na twee vaten. Hiervoor zoeken we keer op keer naar een topper.

Het leven is te kort om slechte wijn te drinken! VigneLier, een lokale wijnhandel, serveert in Het Looks een verrassend palet aan smaken. Een suggestiewijn bij elk gerecht. Een uniek concept ook. Geen gegoochel met prijzen. Je betaalt voor elke fles de aankoopprijs plus 15 euro. Leven (en drinken) als God in Frankrijk dus.

Voor de koffiefans zochten we bonen met een grote B. De Kraanvogel staat daar garant voor. Een kopje koffie doet wonderen. Een sterke bonenmengeling of liever wat minder kracht in je kop. Aan jou de keuze. Nog lekkerder met een chocolaatje van FlorEnTine.

Voor chef Anja blijft de keuken een speeltuin. Groenten zwaaien er de plak. Producten worden met zorg uitgekozen. In harmonie met de seizoenen. Witloof of pastinaak in de winter. Spinazie of boontjes in de zomer. Seizoensgebonden producten zijn smakelijker en scoren beter op de vitamineteller. Duurzaam, eerlijk en een hart onder de riem van plaatselijke telers en handelaars. We werken samen met Gebroeders Vercammen, tuinbouwbedrijf en zorgboerderij waar versheid en kwaliteit centraal staan.

We werken daarbij ook graag met olijfolie. Afkomstig uit het Spaanse Priorat (Catalonië). Fruitig en met mooi versmolten groene aroma’s. Je kan deze olie ook aan tafel proeven met een stukje brood. Het Lookske werd door bakker Siebens-Vrancx, speciaal voor Het Looks gecreëerd.

De borden waarin al dat lekkers geserveerd wordt zijn van Jeannine, keramiste van om de hoek. Passeer je langs ons klein huisje, dan was je ook je handen in keramiek van Atelier Oker. Kijk even rond en je ontdekt nog meer moois.

De toog en tafels dragen de handtekening van meubelkunstenaar Marjolein. In haar atelier zaagt en schaaft ze tot elke houtnerf tot zijn recht komt. Elke tafel is uniek. Marjolein speelt tussen de eiken planken van de tafels met accenten van wengé, een Afrikaans hardhout.

FEESTJE, REUNIE OF VERGADERING
Als ont-moeten je lange leven is
Op de eerste en tweede verdieping van café-bistro Het Looks vind je drie zaaltjes. De zolder draagt de naam Clémentine. Een ode aan de laatste bewoonster van het pand. Er is plaats voor 60 personen. Ook de twee zaaltjes op de eerste verdieping, Chevalier (25 personen) en Mar(r)in (10 personen), willen laten ontmoeten. Of beter: laten ont-moeten. De drie ruimtes staan voor je klaar. Een gezellig samenzijn met vrienden, een etentje, een babyborrel, feestje met buffet, een vergadering, teambuilding met collega’s,… Vraag zeker naar de mogelijkheden.

Dit verhaal is nog lang niet klaar. Geniet mee en schrijf mee ons verdere verhaal. Welkom! En vooral: santé, schol, smakelijk!

PORTRETTEN UIT DE WIJK

Clementine

Sofie

Gretel